Betting

Så här spelar man på hundkapplöpning

Det är alltid sex hundar med i varje lopp. De tre vanligaste spelalternativen är som följer:

  1. Vinnare
  2. Forecast (tippa ettan och tvåan i ordning eller utan inbördes ordning)
  3. Tricast (tippa ettan, tvåan och trean i ordning eller utan inbördes ordning)

Varje hund får alltid ett ”starting price”. Man kan jämföra detta med fasta odds. Oddsen sätts av varje enskilt spelbolag och grundas på faktorer som form (de senaste fem loppen), startbox, om hunden bär extra vikt (handicap), vem som tränar hunden, hur underlaget ser ut, loppets längd, hundens ålder, med mera.

Strax före loppet övergår spelbolagen emellertid till att erbjuda rörliga odds. Då är det spelarna som i mångt och mycket bestämmer oddsen. Om en stor del av de satsade pengarna läggs på en viss hund kommer den hundens odds att sjunka medan oddsen för de andra hundarna ökar. För det mesta brukar det dock inte vara några jätteskillnader mellan de fasta och de rörliga oddsen.

Greyhound betting är mycket spännande, särskilt om man har möjlighet att följa loppen genom live stream på nätet. Det bästa är kanske att det alltid bara är några minuter till nästa race om man skulle missa sitt spel.

Distanser i hundkapplöpning

De hundraser som används i hundkapplöpning är främst greyhounds och whippets. Greyhound racing är dock klart populärast. Det finns totalt fyra distanser i hundkapplöpning. Det handlar om 100 meter (sprint), 320 meter (kort), 480 eller 550 meter (medel) samt 780 meter (långdistans). Hur lång själva banan är skiljer sig mellan olika anläggningar, men de flesta banor är åtminstone 280 meter långa.

Hundarna placeras i fasta burar på en av den diagonala banans långsidor. Banans underlag består normalt av ganska hårt packad sand. Sanden gör att varje nedslag blir relativt mjukt samtidigt som hunden inte tappar fart genom att tassarna sjunker ner i underlaget.

När loppet startar börjar en elektrisk ”hare” att transporteras utmed banan. Tanken är att denna hare ska efterlikna en riktig hare och därmed locka hundarna att springa.