Greyhound

I många delar av världen är greyhounden synonym med vinthund. Det beror till mångt och mycket på att greyhounden är den vinthund som är mest känd överlag och även den ras som främst används i hundkapplöpningar.

Dagens greyhound härstammar från den ursprungliga vinthunden från Centralasien. Det finns egentligen inga konkreta årtal att tala om, men klart är att greyhounden redan för flera tusen år sedan var både en uppskattad familjemedlem och en utmärkt jaktpartner.

Om rasen
Genom åren har centrum för aveln av greyhounds främst varit i Storbritannien. Det sägs att den första greyhounden kom till Storbritannien genom romarnas erövringar omkring år noll enligt vår tideräkning. Hunden blev snabbt mycket populär på de brittiska öarna och det är den traditionen som har gjort att greyhoundrasen numera främst räknas som brittisk.

File:GraceTheGreyhound.jpg

Under Medeltiden användes greyhounden som jaktpartner både vad gäller småvilt och storvilt. Den har under historiens lopp varit mycket populär i hetsjakt på framför allt räv. I början av 1900-talet började man använda greyhounds för hundkapplöpningar och sedan dess finns det två typer av avel för greyhounds, nämligen avel för kapphundar och avel för traditionella greyhounds.

En greyhound är en stor hund som blir upp till 76 cm hög och kan väga upp till 40 kilo. Värt att notera är att kapplöpningshundar är något mindre och lättare än den traditionella varianten. Den är oerhört snabb och kraftfull, vilket framför allt beror på de långa och muskulösa benen, den flexibla ryggraden och det mycket djupa bröstet. Topphastigheten för en greyhound är omkring 70 km/h. Huden är tunn och behåringen mycket begränsad. Pälsvården tar därför inte särskilt lång tid varje vecka.

Kort om rasen:

  • Stor
  • Extremt snabb
  • Tunn hud och slät päls

Egenskaper
På grund av den traditionella bilden av en greyhound, iförd munkorg och med tänderna framme, är det vissa som tror att greyhounden är en aggressiv hund. Så är det verkigen inte. Greyhounden är en mycket tillgiven hund som även fungerar utmärkt med barn. Den är glad och positiv och älskar att vara med i allt som händer i hemmet. Liksom de flesta andra vinthundar hittar man dock även en greyhound oftast liggande i soffan.

Jaktinstinkten är fortfarande mycket stark bland båda avelstyperna av greyhounds. Detsamma gäller behovet att få sträcka ut i full galopp då och då. Det gäller därför att vara försiktig med att släppa hunden lös. Att delta i lure coursing eller träning på bana är två utmärkta sätt att ge sin greyhound den motion den behöver.

Smidigheten och snabbheten, tillsammans med att den är lyhörd, intelligent och har utmärkt syn, gör också att en greyhound mycket väl kan tränas i agility och lydnad.

En greyhound är:

  • Glad och positiv
  • Bra med barn
  • Villig att delta i alla tänkbara aktiviteter

Viktigt att tänka på
En greyhound är lättskött men det är viktigt att redan vid mycket tidig ålder vänja hunden med regelbunden tandvård. Det är också klokt att klippa klorna ofta, då klorna växer snabbt.