Azawakh

Det är inte alla typer av vinthundar som fortfarande har kvar alla eller de flesta av sina nedärvda naturliga egenskaper. De flesta vinthundar är ju sällskapsdjur, tävlar i kapplöpning eller fungerar som utställningshundar. Rasen Azawakh är dock ett undantag. I västra och nordvästra Afrika används azawakhen fortfarande i stor utsträckning som jakthund och vakthund.

Azawakhen är en ståtlig, mycket finlemmad vinthund med en mycket tunn behåring. Dessutom är huden mycket tunn vilket gör att man kan se musklerna spela under skinnet. Att azawakhen har så tunn hud och ingen päls beror till stor del på det varma klimatet i Afrika.

Om rasen
Azawakhen är en “ny” hund i Europa. Till skillnad mot många andra vinthundar, har azawakhen endast funnits i Europa i cirka 30 år. Det var 1981 som rasen fick sitt erkännande av FCI. Det var fransmännen som förde rasen till Europa, vilket med historien som facit inte är så konstigt. Det finns nämligen mycket nära kopplingar mellan Frankrike och nordvästra Afrika, där ju azawakhen har sitt ursprung.

Avelsbasen i Europa är dock fortfarande mycket liten. Det gör att uppfödare i Europa måste göra originalimporter från bland annat Niger och Mali för att skapa en bredare avelsbas.

File:Baya de Garde-Epee.jpg

Kort om rasen:

  • Stor och mycket finlemmad
  • Tunn hud och knappt någon behåring
  • Kattliknande hållning

Egenskaper
Azawakhen är betydligt mer vild till sin natur än andra vinthundar. Domesticeringen genom åren har fokuserats på att forma hunden för jakt och vakt, inte på att hunden primärt ska fungera som sällskapsdjur. Av den anledningen kan azawakhen upplevas som mycket självständig och även ganska bångstyrig emellanåt.

Funktionen som vakthund har gjort att azawakhen är mycket noga med att vakta det territorium i vilket den vid varje enskilt tillfälle befinner sig. Det kan till exempel handla om bilen, vardagsrumssoffan eller gräsmattan i trädgården. Om azawakhen upptäcker någonting främmande kommer den att markera det mycket tydligt.

Trots dessa egenskaper kan azawakhen genom socialisering och träning ganska snabbt bli en hemtam hund. Mot de närmaste blir azawakhen snabbt mycket tillgiven och vänlig. Många hundar älskar att ligga och vila, gärna i solen, och bli ompysslad. När husse eller matte sedan markerar att det är dags att gå ut blir det dock annat ljud i skällan. Precis som andra vinthundar kan azawakhen gå från vila till full aktivitet på bara någon sekund.

En azawakh är:

  • Självständig och ibland bångstyrig
  • Mån om att vakta sitt territorium
  • Mycket tillgiven mot de närmaste

Viktigt att tänka på
Azawakhen kräver ganska mycket träning som valp, vilket gör att den kanske inte är det perfekta valet för förstagångsägare. Efter en tid fungerar dock azawakhen utmärkt som sällskapshund.

En annan sak att tänka på är att azawakhen är skapad för ett varmt klimat. Under årets kalla månader är det alltså mycket viktigt att klä på hunden ordentligt. Täcken och gärna också hundskor kan rekommenderas.