Podengo portugues

Podengo portugues är en speciell variant av de för iberiska halvön så typiska podencoiderna. Som namnet skvallrar om har denna ras främst sin hemvist i Portugal.

Något intressant med podengo portugues är att den finns i tre storlekar. Den största varianten, podengo portugues grande, är en stor hund som genom historien har avlats fram för storvilts- och högviltsjakt. Den medelstora varianten (mediana) har samma huvudsakliga uppgift som övriga podencoider, nämligen jakt på hare och kanin. Podengo portugues pequeno, som faktiskt är en mycket liten hund, har genom åren använts för jakt på småvilt, men framför allt är den framavlad för att ta hand om råttor och liknande. Det är den minsta varianten som är vanligast runt om i världen och även här i Sverige.

Om rasen
Podengo portugues är en hundras med gamla anor. Den första varianten att avlas fram var den numera tyvärr mycket sällsynta podengo portugues grande. Genom åren avlade man sedan fram de mindre varianterna för att skaffa hundar med olika jaktspecialiteter.

Podengo portugues pequeno är absolut vanligast. De finns i två pälstyper, nämligen sträv- och släthårig. Färgen är normalt gul, men den kan också vara vit eller grafitgrå. Huvudets form är trubbigt med en bred skalle och en kort nos. Ögonen är stora och runda. Öronen är stora och spetsiga.

Till kroppsform är podengon smidig men ganska satt. Skuldrorna är framåtroterade och nacken är bred och kraftig. De är mycket små, med en höjd på mellan 20-30 cm och en vikt på maximalt fem kilo.

Kort om rasen (pequeno):

  • Liten
  • Kraftfull kroppsform
  • Stora ögon och spetsiga öron

Egenskaper
Podengon är, som många av hundar i mindre storlek, mycket livliga och alerta. De är vänliga och drar sig inte för att hoppa upp i famnen på människor de känt enbart en kort tid. De kräver mycket aktivering, både socialt och vad gäller motion, men på grund av dess storlek klarar den av en del av vardagsmotionen på egen hand bara genom att springa omkring i hemmet.

Jaktinstinkten finns fortfarande kvar i viss mån. Det märks inte minst på att den gärna sticker iväg snabbt om den upptäcker något intressant. Podengon är dock lättränad och det tar inte lång tid förrän den håller sig till husse eller matte, även utan koppel.

I hemmet kan en podengo verkligen spela pajas. Varje podengoägare har många historier om de tokerier som den lilla ögonstenen hittar på.

En podengo portugues är:

  • Livlig och alert
  • Glad och positiv
  • Lättränad

Viktigt att tänka på
Podengon är en anpassningsbar och positiv hund. Bara husse eller matte är i närheten känner den sig trygg. Den kräver ingen särskild skötsel eller någon särskild kost. En sak att notera är dock att den gärna skäller om den träffar på något främmande eller något spännande.