Cirneco dell’etna

Av namnet på denna ras kan man gissa sig till att den är italiensk till ursprunget och även att vulkanen Etna kan ha något med ursprunget att göra. Det stämmer precis. Cirneco dell’Etna är en vinthundras som kommer från Sicilien, och närmare bestämd vid området kring vulkanen Etna. Under lång tid var denna hundras unik för Sicilien, men idag finns exemplar av Cirneco dell’Etna över hela världen, även i Sverige.

Rasen är en utpräglad jakthund som är extremt uthållig och snabb. Genom åren har den främst använts för jakt på vildkanin och i dagens avel är det jaktegenskaperna man främst siktar på att behålla och förädla.

Om rasen
Varifrån cirnecon kommer från början tvistar de lärde om. En teori menar till och med att cirnecon härstammar från hundraser som var vanliga i det forntida Egypten. Den förhärskande teorin är dock att hunden har avlats fram på Sicilien genom åren. Klart är att denna hundras är mycket gammal. Det finns tecken på att cirnecon var en uppskattad jakthund redan flera hundra år f.Kr.

File:Cirneco dell Etna 611.jpg

Cirnecon är en medelstor hundras. Den blir normalt mellan 42-50 cm hög och får en vikt som vuxen på mellan 8-12 kg. Pälsen är åtsittande och mycket slät. Intressant är att det finns regler för vilka färger en cirneco får ha. Grundfärgen måste alltid vara röd eller vit. En utmärkande egenskap hos cirnecon är de mycket stora öronen.

Som ägare till en cirneco behöver man inte vara särskilt orolig för att hunden ska bli sjuk eller på annat sätt drabbas av en försämrad hälsa. Den strikta aveln och det faktum att hunden är mycket stark och tålig gör att den klarar av de flesta påfrestningar.

Kort om rasen:

  • Medelstor
  • Åtsittande päls (röd eller vit)
  • God hälsa

Egenskaper
Cirnecon är en typisk vinthund. Den är något försiktig när den träffar nya människor, men när den accepterar en har man en mycket trogen följeslagare. Den är vänlig och mycket flexibel. Åratal av tuffa jakter i steniga och torra miljöer har gjort att cirnecon inte kräver största möjliga bekvämlighet, även om den tycker om att ligga i soffan och vila.

En sak som skiljer cirnecon från andra vinthundar är att den är mycket anpassningsbar när det gäller träning och tävlingsaktiviteter. En cirneco älskar när den får aktivera både kropp och sinne. En cirneco trivs lika bra på kapplöpningsbanan som på agilitybanan. Vissa cirnecoägare använder sin hund även i lure coursing.

En cirneco är:

  • Försiktig med nya människor
  • Vänlig
  • Flexibel

Viktigt att tänka på
Inkallningsträningen är extremt viktig och det gäller ända från mycket tidig valpålder. Det krävs mycket träning för att hunden ska lära sig att undertrycka sin jaktinstikt. Om man har ett intresse av att röra sig fritt i skog och mark och låta hunden upptäcka saker på egen hand är cirnecon dock ett utmärkt val.