Irländsk varghund

File:Irish wolfhound giaccomo.JPGDen irländska varghunden är den största av alla hundraser, både när man mäter på höjden och när man kikar på den genomsnittliga vikten. Namnet kommer av att den traditionellt har använts i jakt på varg, även om hundens utseende faktiskt också för tankarna till vargen.

Det är ett vedertaget fakta att den irländska varghunden har anor som går tillbaka så långt som över 2000 år, men det finns också de forskare som menar att rasen kan ha kommit till Irland redan så tidigt som omkring 7000 f.Kr. Genom historien har denna ras varit mycket uppskattad såväl bland bönder som velat ha en bra vakthund och en hund för jakt, som bland folk i de högre skikten.

Om rasen
Rasen irländsk vinthund ser inte direkt ut som den traditionella bilden av en vinthund, inte minst på grund av den lurviga och tjocka pälsen. Under pälsen är dock den irländska vinthunden en mycket kraftfull och smidig hund med rena drag och en ståtlig hållning. Baken sluttar något nedåt, precis som på en greyhound och bröstet är relativt djupt. Höjden vid skuldrorna är ungefär proportionell med längden.

Stora hundar brukar ha en kortare livslängd. Det gäller i allra högsta grad för den irländska varghunden. Den genomsnittliga livslängden brukar beräknas till cirka sju år. Hälsan är normalt sett god, men rasen har tyvärr några ärftliga sjukdomar.

Kort om rasen:

  • Mycket stor
  • Både snabb och uthållig
  • Tjock päls

Egenskaper
En irländsk varghund är själva sinnebilden av en vinthund. Den är självständig, intelligent och nyfiken, samtidigt som den gärna tycker om att vila i soffan eller med huvudet i knät på matte eller husse. Rasen är mycket social och vill vara med överallt, även om det handlar om dammsugning, urplockning av diskmaskinen och andra göromål i hemmet. Uppfostringen går ofta snabbt och utan större problem.

Som social varelse fungerar en irländsk varghund utmärkt med barn. Hunden är snäll och lydig och accepterar kommandon utan att gnälla, även om den kan bli förnärmad och sura till lite om den blir avvisad.

En irländsk varghund är:

  • Intelligent
  • Bra med barn
  • Social

Viktigt att tänka på
En irländsk varghund är stor redan vid födseln och växer sedan mycket fort. Innan man skaffar sig en irländsk varghund ska man vara införstådd med att hunden blir väldigt stor och att det kan krävas anpassningar i hemmet. Det är även klokt att se till att man har en tillräckligt stor bil för att kunna transportera hunden säkert.

En annan sak att tänka på är att det är ytterst viktigt att hunden motioneras. Den behöver både springa fritt och få mer lågintensiv motion.