Faraohund

Som hörs på namnet har faraohunden en nära koppling till den egyptiska mytologin. Det finns till och med teorier som menar att Anubis, guden som var portvakt vid dödsriket, var en hund, inte en schakal.

Oavsett vad man tror om mytologin är faraohunden en mycket gammal hundras, som har varit populär i många århundraden bland folken omkring Medelhavet. Förmodligen är dagens faraohund inte särskilt väsensskild från de jakthundar som fenicierna omgav sig med flera hundra år f.Kr. Idag härstammar dock rasen från Malta.

Om rasen
Faraohunden används idag som jakthund för småvilt (bland annat kanin) på Maltas öar. Det maltesiska namnet är kan faktiskt översättas med just kaninhund. De senaste årtiondena har rasen spridits till övriga Europa och även till USA. I Sverige är faraohunden numerärt mycket liten, men intresset ökar undan för undan.

File:Kelb-tal Fenek 216.jpg

Faraohunden är en medelstor hund, där hanen ofta är betydligt större än honan. Höjden och vikten på en vuxen hund avgörs till stor del av vilken kost hunden har fått och hur mycket den har motionerats. Rasen har fina linjer, med ett något aristokratiskt uttryck. Kroppsformen är något fyrkantig, där kroppen är marginellt längre i centimeter än vad mankhöjden är. Faraohunden har vinthundens smidighet samtidigt som den har mer kraftfulla linjer. Pälsen är mycket tunn och har en len och glänsande kvalitet.

Kort om rasen:

  • Medelstor
  • Kraftfull vinthundstyp med stolt hållning
  • Len och glänsande tunn päls

Egenskaper
Faraohunden är en hundras med en stark jaktinstinkt. Den är självständig och mycket intelligent. Liksom för andra vinthundar avlade för jakt kan den också vara något bångstyrig. Framför allt gäller det att vid träning vara följsam, påhittig och noga notera hur hunden reagerar. De blir lätt uttråkade och omedgörliga om träningen blir monoton.

I hemmet är faraohunden en trivsam och sällskaplig hund som gärna ligger och vilar i soffan. Mot de personer som hunden har accepterat är den mycket tillgiven. En intressant egenskap är att faraohunden har förmågan att skina upp i ett stort leende när den är glad.

En faraohund är:

  • Intelligent
  • Tillgiven
  • Självständig i både tanke och handling

Viktigt att tänka på
Huden och pälsen på en faraohund är mycket känslig. Därför bör man vara mycket försiktig med vilka pälsvårdsprodukter man använder. Egentligen krävs dock ingen överdriven omvårdnad. Det räcker ofta med en borstning med en fuktig handduk.

En annan viktig sak att tänka på är att faraohunden är extremt duktig på att hoppa. För inhägnader krävs ofta en höjd på upp emot 1,80 meter.