Galgo espanol

Galgo Español, även kallad spansk greyhund, är en vinthund som har sitt ursprung på den iberiska halvön. Rasen är, liksom många andra vinthundar, mycket gammal. Det finns tecken på att rasen funnits ända sedan början av vår moderna tideräkning. Namnet kommer förmodligen från latinets Canis Gallicus, som betyder “hund från Gallien”.

Idag är rasen Galgo Español fortfarande mycket populär i Spanien. Faktum är att det knappt finns några andra vinthundar i Spanien. I Sverige är rasen numerärt mycket liten, men intresset för denna ras är ändå ökande.

Galgo espagnol Hembra.jpg

Om rasen
Traditionellt sett har Galgo Español använts för jakt på småvilt och då framför allt hare. Så har det varit ända sedan Romartiden. Det var dock under 900- och 1000-talet som hunden började avlas fram enkom för jakt. På de stora vidderna i dagens centrala Spanien blev hunden en stor tillgång i jakten på hare.

Galgo Español är en stor hund, med en kroppsform som ger den både snabbhet på korta distanser och en god uthållighet. Den är kraftfull med mycket muskelmassa, vilket märks på vikten. En hanhund väger normalt över 25 kg medan en honhund väger cirka 20 kg. En galgo är högre över baken än andra vinthundar, vilket gör att ryggen sluttar ner mot det mycket avlånga huvudet. Dessutom är bröstet inte lika omfångsrikt som på exempelvis en greyhound. Hälsan är mycket god och en galgo kan mycket väl bli över 15 år.

Pälsen kan vara len eller mer sträv och vara av vilken färg som helst. Till skillnad från andra vinthundar är aveln inte lika strikt när det gäller Galgo Español, vilket gör att det finns lika många färger och mönster som det finns hundar.

Kort om rasen:

  • Många olika färger
  • Kraftfull och snabb
  • God hälsa

Egenskaper
Galgo Español är en av de absolut snällaste vinthundarna. Den är vänlig, blyg och försiktig och ger sällan ifrån sig ljud. Av detta följer att den är lyhörd och lättuppfostrad. Galgon kan tränas mycket enklare än många andra vinthundar och det tar inte lång tid innan hunden kan tas med överallt. En stor fördel är att galgon passar utmärkt med nästan alla andra husdjur, även katter.

Som andra vinthundar älskar galgon att vila. Galgon är dock kanske den absolut lataste vinthunden. Den kan utan problem sova genom en hel dag, särskilt om den blir ompysslad då och då. Så fort husse eller matte ropar spetsas dock öronen och hunden gör sig redo att ge sig ut på äventyr.

En galgo är:

  • Lättuppfostrad
  • Lugn och snäll
  • Passar bra med katter

Viktigt att tänka på
Galgo Español är en hundras som normalt har en mycket god hälsa och inte kräver någon speciell omvårdnad. Den måste dock få sträcka ut ordentligt då och då. Man kan med fördel släppa ut hunden på ett öppet fält. Viktigt är dock att se till att det inte finns några möjliga jaktföremål, eftersom jaktinstinkten fortfarande är stark. Att använda en Galgo Español i lure coursing är utmärkt för att motionera hunden ordentligt.