Podenco ibicenco

Podenco är en typ av vinthund som finns i flera varianter på den iberiska halvön och även på de spanska öarna i Medelhavet. De är relativt stora hundar som bland annat har sina stora och spetsiga öron och sin trubbiga nos som tydliga kännetecken.

Podenco ibicenco är en hundras som härstammar från den spanska medelhavsön Ibiza. Den är framavlad för hetsjakt och har både utmärkt syn och utmärkt hörsel. Med den atletiska kroppen och förmågan att hoppa både högt och långt är den kanske de bästa jägaren för småvilt av alla de iberiska vinthundarna.

Om rasen
En podenco ibicenco är en medelstor hund som normalt mäter omkring 65 cm, men också kan bli betydligt högre. Vikten kan också variera ganska mycket. Normalt ligger dock vikten omkring 25 kg. Rasen kännetecknas av en smal kroppsform med en ganska hög bakdel och ett inte särskilt djupt bröst. Den är tålig och har en ganska kraftig benstomme. Nacken är lång och smal och skuldrorna är tillbakadragna.

De starka bakbenen gör att podencon kan hoppa mycket högt, även från stillastående. De är också inte främmande för att klättra. Om man vill hålla sin podenco inhägnad gäller det därför att ta i ordentligt på höjden.

Huden är tunn och endast lätt behårad, vilket gör att man lätt kan se musklerna arbeta under huden. Pälsen har en härlig glans och ögonen är alltid bärnstensfärgade.

Kort om rasen:

  • Medelstor
  • Mycket atletisk
  • Bakåtlutad och ståtlig hållning

Egenskaper
En podenco ibicenco har ett intelligent utseende och faktum är att den är mycket intelligent. I sociala sammanhang använder den ofta sin intelligens för att underhålla. De tycker om sociala lekar och drar sig inte för att hitta på tokigheter.

Rasen är känd för att vara mycket tillgiven och vänlig. En podenco ibicenco fungerar utmärkt med barn och andra hundar. Den kan dock säga ifrån ordentligt om den upplever någonting som obehagligt eller främmande.

Podencon är lättlärd och accepterar snabbt kommandon. Det gäller bara att man låter hunden lära sig i sin egen takt. Man måste visa hunden full respekt vid träningen – annars finns risken att hunden aldrig vill träna igen, eller helt enkelt rymmer sin väg.

En podenco ibicenco är:

  • Intelligent och har humor
  • Vänlig och tillgiven
  • Självständig och ibland långsint

Viktigt att tänka på
Podencon är en mycket intelligent hund, framför allt när det gäller problemlösning. Det är därför viktigt att hunden hela tiden utmanas så att den får använda sitt intellekt. Dessutom behöver den aktiveras mycket, både fysiskt och socialt. Som ägare till en podenco ibicenco får man räkna med att lägga mycket tid på samvaron med sin hund.