Saluki

Salukin är en mycket elegant hundras som räknas till de äldsta kända raserna i världen. Från förhistoriska (8000-10 000 f.Kr.) stenristningar från området för dagens Iran har man hittat bilder som påminner väldigt mycket om dagens saluki. På krukor från cirka år 4000 f.Kr. finns tydliga bilder av salukis.

Hur vet man då att det är salukis som syns på bilderna? Det har att göra med denna hundras mycket speciella utseende. Det är en mycket ståtlig och elegant hund, som med sin långa bepälsade svans och ofta yviga hårman vid öron och bläs verkligen står ut från mängden.

Om rasen
Salukin finns numera i hela världen och är fortfarande en populär jakthund i vissa områden, även om den främst har en roll som sällskapshund. Genom åren har den avlats fram för att jaga hare, räv, gasell och andra bytesdjur. Framför allt har man vid avlingen fokuserat på synen, vilket har gjort att salukin idag har en utmärkt syn.

Salukin är extremt snabb. Den har ungefär samma kroppsform som en greyhound, med ett djupt bröst och en flexibel ryggrad. Det sägs faktiskt att den är snabbare än en greyhound över längre distanser. Den klarar också att springa längre än en greyhound eftersom den har bredare och tåligare trampdynor.

Salukin är en stor hund som i genomsnitt mäter 65 cm i mankhöjd. Vikten ska ligga mellan 18-27 kg. Huvudet är långt och smalt. Ögonen är stora och öronen hänger ner på sidorna. Vad gäller pälsen finns två typer av kvaliteter, nämligen len och glänsande samt “befjädrad”.

Kort om rasen:

  • Stor
  • Extremt snabb och även uthållig
  • Utmärkt syn

Egenskaper
Salukin har behållit stora delar av sin jaktinstinkt även genom många år av domesticering. Den har ett ståtligt lugn och en air av värdighet. Salukin är reserverad mot främlingar men är mycket vänlig och tillgiven mot dem som den har accepterat in i familjen.

Salukin är glad och positiv och tvekar inte att följa med husse eller matte på äventyr. Det gäller bara att se till att respektera hundens jaktinstinkt. Särskilt intresserad av lydnad är salukin inte. Tvärtom kan den nästan bli förnärmad över att husse eller matte försöker få den att utföra simpla trick. Salukin är ju byggd för att springa fritt i hög fart! Bättre former av formell träning är kapplöpning och lure coursing.

En saluki är:

  • Glad och positiv
  • Lugn och värdig
  • Trofast

Viktigt att tänka på
Salukins jaktinstinkt är fortfarande mycket tydlig, vilket exempelvis gör denna hundras så populär inom kapplöpning och lure coursing. Att det bara tar någon tiondel av en sekund för en saluki att upptäcka något spännande och sedan sätta av i hög fart gör att man måste vara uppmärksam på omgivande rörelser, särskilt om man släpper hunden fri på öppna fält.