Träning

En greyhound är skapad för att springa fort och långt. Den långsmala kroppsformen med de långa och muskulösa benen och den flexibla ryggraden gör att en greyhound får en enorm utväxling på varje stegisättning. När det gäller träning är det dock ingen skillnad mellan en greyhound och en människa. Om din greyhound inte får tillräckligt med motion, eller aldrig får träna under tävlingslika förhållanden, kommer hunden inte att kunna prestera i hundkapplöpning. Du måste helt enkelt träna din hund inför racet.

Vardagsmotion

Vardagsmotionen är lika viktig för en greyhound som för en människa. Genom vardagsmotionen bygger din hund upp en grundkondition. Dessutom hålls muskler och leder smidiga och starka. Vardagsmotionen är en central del i ”träningen” inför racet.

Tävlingsspecifik träning

Det är dock en stor skillnad mellan promenader/fri lek och träning specifikt för hundkapplöpning. I hundkapplöpning ska din hund vara blixtsnabb ut ur boxen. Sedan ska hunden snabbt komma upp i maxhastighet och sedan hålla en mycket hög hastighet i mellan 320–780 meter. Om du vill att din hund ska bli så framgångsrik som möjligt måste du helt enkelt träna den på just dessa moment. Om du inte har möjlighet att träna på en kapplöpningsbana finns det två bra alternativ. För det första kan du cykla med din hund och göra snabba accelerationer. För det andra är så kallat backsläpp ett bra alternativ.

En del av tävlingsmomentet som du inte kan imitera på egen hand är dock konkurrensen mellan hundarna. Det blir ofta trångt på banan och det är viktigt att hunden känner sig trygg med att springa med andra hundar i hög fart. Detta moment kan du bara träna på i ett riktigt race.