Magyar agar

Magyar är ungerska för det ungerska språket och refererar också ofta till företeelser som är specifika för det ungerska folket. Magyar agar är en hundras som har avlats fram i Ungern genom århundraden. Den härstammar ursprungligen förmodligen också just från Ungern, och närmare bestämt Transylvanien.

Magyar agar tillhör gruppen vinthundar, men rasen har flera fysiska attribut som skiljer den från många andra vinthundar. Rasen har bland annat en relativt tjock benstomme. Dessutom är den inte alls fyrkantig. Den är nämligen betydligt längre än vad den är hög.

Om rasen
Antagligen följde denna hundras med folkslaget magyarerna när de flyttade på sig från Centralasien till området för det nuvarande Ungern. Det var ungefär vid 1000-talet e.Kr. som denna folkvandring inträffade. Det finns inga noteringar om rasen före 1000-talet så man vet inte riktigt när rasen avlades fram.

Vad man vet är att rasen Magyar agar har avlats fram för att jaga hare och hjort på långa distanser. Enligt historiebeskrivningarna kunde de bästa magyarerna tillryggalägga minst fem mil per dag som följeslagare och jaktpartners. Även idag använder vissa jägare i Ungern magyaren för jakt.

En magyar kan uthärda kalla temperaturer, mycket tack vare sin tjocka hud. Huvudet är kilformat och är lite större än på andra vinthundar. På grund av den mer robusta och kraftfulla kroppsformen kan magyaren upplevas som en mindre ståtlig hund än exempelvis en greyhound, men den är ändå populär som utställningshund, särskilt i Östeuropa. Magyaren blir normalt mellan 64-69 cm i mankhöjd och vikten bör vara mellan 22-31 kg.

Kort om rasen:

  • Stor
  • Mer uthållig än snabb
  • Tjock hud och mer kraftfull kroppsform

Egenskaper
Magyaren är en snäll hund som är vänlig mot de flesta. De är inte alls lika försiktiga eller blyga som många andra vinthundar kan vara. Det går utmärkt att ha en magyar i ett hushåll med andra hundar och även katter, men det kan krävas en längre tillvänjningsperiod. Hunden kan ganska enkelt tränas, men det gäller att träna frekvent samt att börja i tidig ålder.

Magyaren är en soffpotatis, men den behöver ordentligt med motion. På grund av att den är byggd mer för uthållighet än för korta sprinter behöver den längre promenader dagligen för att hålla hälsan. Hälsan är generellt sett mycket god och om hunden inte drabbas av någon sjukdom kan den mycket väl bli över 15 år.

En magyar agar är:

  • Snäll
  • Lättränad och lättuppfostrad
  • I god hälsa

Viktigt att tänka på
En magyar agar är lättskött och blir snabbt en mycket tillgiven familjemedlem. Viktigt att tänka på är att denna ras kräver mycket motion och det dagligen.