Borzoi

File:Pjatak v. Smetanka.jpgFlera vinthundar har fått epitet som särskiljer dem från alla andra hundar. Afghanhunden kallas till exempel ofta för “The True King of Dogs”. Borzoien brukar gå under benämningen världens vackraste hund.

Det är ett passande epitet. Borzoien är en riktig skönhet som utstrålar ett majestätiskt lugn och har en aristokratisk hållning. Den är stor och har en vacker och tjock päls. När den går travar den fram på lätta ben och när den springer kan hela kroppen liknas vid en våg som dansar fram.

Om rasen
Borzoien kommer ursprungligen från Centralasien. Den vanligaste varianten idag härstammar dock från Ryssland. En borzoi är en mycket stor hund. En fullvuxen hane är nästan alltid över 80 cm vid skuldrorna och den väger sällan under 45 kg. Borzoien blir tyvärr sällan mer än 12 år gammal, men det är sällsynt att den blir sjuk eller drabbas av andra åkommor.

Lite intressant är att Borzoi är gammalryska för “snabb”. Genom åren är det hundens snabbhet som har gjort den populär. Hunden älskar att springa och gärna i full galopp. Genom åren har den använts bland annat för jakt på hare och andra snabba djur, men också för hetsjakt på varg. Tack vare sina talanger var borzoien en favorit bland adeln i Ryssland under 1700- och 1800-talen och ända fram till ryska revolutionen.

Kort om rasen:

  • Elegant och majestätisk
  • Stor och tyngre än andra vinthundar
  • Mycket snabb och smidig

Egenskaper
Borzoien är en utmärkt sällskapshund. Den är intelligent, nyfiken och sällskaplig. Borzoien blir snabbt en del av familjen. Att borzoien är en sådan utmärkt sällskapshund beror mycket på att den är ett flockdjur och faktiskt inte är så knusslig med vilka som ingår i flocken. När borzoien har accepterat en ny person eller ett nytt husdjur, vilket går snabbt, betraktar hunden personen eller husdjuret som en del av sin flock.

Borzoien uppskattar, i likhet med andra vinthundar, lugn och ro. Den tycker om att lägga sig på golvet eller i soffan och bara notera vad som sker i hemmet. När det är dags för utgång går det dock fort.

 

En borzoi är:

  • Intelligent
  • Sällskaplig
  • Nyfiken

Viktigt att tänka på
Borzoiägare brukar rikta ett varningens finger mot personer som är intresserade av att bli med borzoi. Det gör man inte för att avråda från köp, utan helt enkelt för att varna för att om man blir med en borzoi så dröjer det normalt inte länge förrän man har både en och två till i hemmet. Borzoien är en mycket sällskaplig hund som blir en naturlig familjemedlem. Att borzoien dessutom är ett flockdjur gör att det går utmärkt att ha flera hundar hemma.

En sak som är viktig att lägga på minnet när man funderar på att bli med borzoi är att det är en mycket stor hund. Den är smidig och uppmärksam, men risken finns alltid att det sker olyckor när hunden får nys på något roligt och sticker iväg i full galopp.