Hundkapplöpning

Hundkapplöpning är en mycket populär sport, särskilt i Storbritannien och Australien. En anledning till att sporten är så populär är att det finns goda möjligheter att satsa pengar på hundkapplöpning. Man kan dock inte på något sätt jämföra hundkapplöpning med trav och galopp.

Historia

Det finns tecken på att man har tävlat med hundar ända sedan början av det första årtusendet e.Kr. Det var i Rom som de första kapplöpningstävlingarna sägs ha ägt rum. Om vi vänder oss till mer modern tid var det under 1800-talets England som hundkapplöpningen fick sin nuvarande form. Skillnaden mellan nu och då är att det var en levande hare som hundarna jagade, inte en attrapp såsom är fallet idag.

De första kapplöpningsbanorna av modernt snitt byggdes i England under 1920. Den första var den numera legendariska arenan Belle Vue i Manchester. Därefter växte sporten mycket snabbt. Under 1930-talet spreds sporten till bland annat Irland och Australien.

Hundkapplöpning i Sverige

Till Sverige kom hundkapplöpningen under 1950-talet. Den första klubben för hundkapplöpning bildades faktiskt så tidigt som 1953. Sedan dess har sporten haft en relativt stabil utveckling. Under den snöfria säsongen anordnas tävlingar runt om i landet med jämna mellanrum. Det finns idag tolv banor i Sverige för greyhound racing. De banor som betraktas som de bästa och mest utvecklade är Landskrona Greyhound park, Åkers Kanal Greyhound Park, Borås Greyhound Park och Björkis Skellefteå Greyhound Park. Det var främst dessa banor som användes under de år som det faktiskt gick att spela på greyhound racing hos Svenska Spel.

Idag går det inte längre att satsa pengar på svensk greyhound racing. Denna möjlighet fanns dock under några år i början av 2000-talet. Då gjorde nämligen Svenska Spel en storsatsning på greyhound racing och skapade en helt ny spelprodukt. Tanken var att greyhound betting skulle vara ett komplement till trav och galopp. Intresset var ganska stort och en del lopp sändes till och med på TV, precis som de dagliga kvällssändningarna av travlopp, men satsningen bar ändå inte frukt. Om man som svensk spelare vill satsa pengar på greyhound racing är det idag brittiska, irländska och australiensiska lopp man får kika lite närmare på.

I Storbritannien och på Irland anordnas inte sällan över 100 kapplöpningar varje dag. Tävlingarna brukar börja vid lunchtid och de avslutas inte förrän vid elvatiden på kvällen svensk tid. Kvällstid startar ett lopp ungefär var femte minut. Det saknas alltså inte direkt alternativ om man är intresserad av att satsa pengar på greyhounds. De flesta spelbolag på nätet erbjuder spel på greyhound racing. Av naturliga skäl är emellertid de brittiska spelbolagen i absolut särklass.