Italiensk vinthund

Den italienska vinthunden är en av de minsta arterna i vinthundssläktet. Den är liten, graciös och elegant och blir stadigt mer och mer populär som sällskapshund. Trots sin litenhet är den dock absolut inte en dvärghund och väsensskild från andra vinthundsraser. Den har samma typ av psyke och sinne som andra vinthundar.

Forskarna är av uppfattningen att den italienska vinthunden härstammar från den egyptiska vinthunden och senare faraohunden. Det finns ganska många bevis på att den italienska vinthunden var en uppskattad familjemedlem redan för flera tusen år sedan. I arkeologiska lämningar från både Rom, Grekland och Egypten har man funnit avbildningar av vinthundar i mindre storlekar som allmänt anses vara förfäder till dagens ras.

File:Italian Greyhound standing gray.jpg

Om rasen
Många mindre hundar är mycket alerta och kan upplevas som lite stressade. Det gäller i allra högsta grad även för den italienska vinthunden. Beteendet är dock inte nervöst på något sätt, utan bara ett tecken på en mycket god observationsförmåga och en stor nyfikenhet. Ett annan egenskap som den italienska vinthunden brukar kopplas samman med är darrningar. Inte heller detta beteende har något med nervositet att göra. Hunden darrar nämligen för att hålla uppe kroppsvärmen.

Det italienska vinthunden blir normalt mellan 32-38 cm (mankhöjd). Kroppsformen är mycket smidig och smal med ett relativt djupt bröst och en naturlig rundning av ryggen mot baken sett. Huvudet är något större proportionellt om man jämför med exempelvis en greyhound. Huden är tunn och pälsen likaså. Enligt avelsstandarden är de tillåtna färgerna är skiffergrått, svart och beige.

Kort om rasen:

  • Liten
  • Mycket aktiv
  • Typiska vinthundsdrag

Egenskaper
Alert är bara förnamnet när man ska beskriva en italiensk vinthund. Den observerar ständigt sin omgivning genom både synen och hörseln. Emellertid är rasen inte särskilt självständig. Hunden vill gärna vara tätt intill husse och matte och bli ordentligt ompysslad mest hela tiden. På dagen vilar den gärna i soffan eller på en filt på golvet. På natten sover den helst i sängen med husse eller matte.

Som den vinthund den är älskar den italienska vinthunden att springa fritt på öppna fält. Den kräver en del motion, men för det mesta räcker långpromenader mycket väl. Den italienska vinthunden är mycket tillgiven mot dem i sin närhet och har ett mycket tydligt kroppsspråk. Som ägare till en italiensk vinthund vet man för det mesta precis vad sin hund tänker.

En italiensk vinthund är:

  • Alert
  • Tillgiven och mycket hemkär
  • Bra på att kommunicera med kroppen

Viktigt att tänka på
En italiensk vinthund kan till sin storlek och vikt se ut att vara en dvärghund. Den har dock alla de egenskaper som vinthundar normalt har och måste få utlopp för sina instinkter. Den italienska vinthunden är inget bra val om man vill ha en liten och behändig “knähund”.