»

Nov 25

Greyhound – gjord för att springa

Det finns de som tror att hundkapplöpning är en grym gren där man pressar hundar att springa så fort som möjligt, och även om det till viss del finns tveksamma och rent av oacceptabla hanteringar av djuren runt om i världen är det ändå inte själva springandet som hundarna har något emot. Dålig djurhållning finns tyvärr överallt och inom alla delar av hundvärlden och diverse hundsporter, men att hundkapplöpning skulle vara sämre än något annat är fel. Faktum är att dessa hundar är födda till att springa, och de älskar det över allt annat.

Alla hundar är från början avlade för ett mål. Man har genom alla tider valt att förstärka de egenskaper man vill ha hos en hund, och när det gäller greyhounds och andra vinthundar är det just snabbheten man vill åt. En greyhound är gjord för att springa, och det visar sig i allt från högre hjärt- och lungkapacitet till hur kroppen är byggd. Från början användes vinthundar till jakt där de med hjälp av synen hittade sina byten och sedan med sin otroliga förmåga att springa jagade ikapp bytet och dödade det. De är självständiga jakthundar, och den självständigheten märks även i vardagen. Många vinthundar är till exempel svåra att ha lösa eftersom lusten och viljan att jaga och att springa ofta är större än viljan att vara ägaren till lags och komma tillbaka när man ropar.

Vinthundar behöver dock röra på sig dagligen, och det görs kanske bäst i inhägnade områden. De kan i princip motionera sig själva när man släpper dem lösa, eftersom de älskar att just springa. Att springa och jaga ett, i det här fallet konstgjort, byte är därför lika naturligt för en vinthund som det är för en draghund att dra en släde. Hundarna gör ingen skillnad på om det är en tävling eller bara ett nöje – de gör helt enkelt bara det de älskar och är gjorda för.