«

»

Dec 19

Vikten av att träna rätt

För att en människa ska få ut så mycket som möjligt av sin träning finns det en hel del saker att tänka på. Man ska träna varierat, man ska vara noga med uppvärmning för att minska skaderisken, man ska tänka på vad man äter, och så vidare. Många tänker kanske inte på att samma sak gäller för hundar. De verkar födda med god kondition och kan i princip gå från att sova tungt till att rusa runt på några sekunder – utan att varken behöva värma upp eller se trötta ut efter. Att hunden själv väljer att göra så betyder dock inte att det är bra, och här får man som ägare vara med och styra hunden. Det är extra viktigt när det gäller hårdare träning, till exempel träning av hundar som ska lyckas bra på kapplöpning.

Det är lika viktigt att värma upp för en hund som det är för en människa. Om hunden inte värmer upp riskerar den att sträcka sig eller skada sig på annat vis. Skadade eller avslitna korsband är ganska vanligt på hundar, och ordentlig uppvärmning är ett bra sätt att minska risken för det. En annan sak som gäller för människor såväl som hundar är vikten av varierad träning. En hund som ska vara snabb behöver inte bara träna på att springa. Den behöver till exempel också bygga muskler, inte minst för att kroppen ska hålla länge. Att röra sig fritt i kuperad terräng är ofta ett bra sätt för hundar att stärka kroppen.

Sist men inte minst är det också viktigt för hundar att varva ner. Ingen mår bra av av sluta träna tvärt när kroppen och musklerna är på helspänn. Dessutom kan hunden behöva stretcha eller masseras. Massera en hund kan i princip vem som helst göra, men stretcha bör man bara göra om man vet vad man gör. Risken är annars att man gör mer skada än nytta. Även maten är förstås viktigt när det gäller träning, speciellt för hårt arbetande hundar som behöver kunna tillgodogöra sig allt i fodret för att kroppen ska vara på topp.