«

»

Dec 08

Hur man tränar din döva hund

Döva hundar kan tränas att lyda sina ägare trots deras oförmåga att höra kommandon. Detta är naturligtvis inte detsamma som att träna en hörande hund, och den har sina egna svårigheter. Att träna en döv hund kräver lite extra tålamod, men det går inte över de flesta hundägares förmåga.

Dövhet påverkar vissa hundar mer än andra. Medfödd (finns vid födseln) dövhet verkar vara vanligt hos dalmatiner, engelska setters och australiska nötkreaturshundar. Vissa hundar tappar inte hörseln förrän de är långt in i sina äldre år.

Överväg att kombinera handrörelser med verbala order när du tränar valpar som ännu inte har hörselnedsättningar. Om din hund tappar hörseln när den blir äldre kommer han att känna till signalerna för de olika instruktionerna.

Få en döv hunds uppmärksamhet

Det skulle hjälpa om du först fick en hunds uppmärksamhet innan du bad den att åstadkomma något. Du måste komma på andra sätt att få din hunds uppmärksamhet eftersom du inte kommer att kunna kalla hans namn som du kan med en hörande hund.

Du kan använda olika tekniker för att få en döv hund att titta på dig, inklusive att dunka foten i golvet. Vibrationerna som kommer genom golvet kan ibland vara tillräckligt för att dra din hunds uppmärksamhet till dig.

Använd en ficklampa

Vissa döva hundägare använder en ficklampa för att kommunicera med sina hundar. Att tända och släcka en ficklampa kan användas för att instruera en hund att titta på dig. Fortsätt göra så tills din hund vänder sig för att titta på ljuskällan. Belöna hunden med en godis så fort den tittar på dig. En ljusblixt kommer snabbt att lära hunden att han måste titta på dig.

Investera i en vibrerande krage.

Dessa elektroniska halsband är inte som de som ger dig en chock för att hjälpa dig att träna (vilket du vill undvika eftersom de ger negativ förstärkning till hunden). När du klickar på en knapp på en fjärrkontroll vibrerar dessa smärtfritt.

Du kan träna en hund att titta på dig genom att trycka på knappen på halsbandet tills den vibrerar och din hund tittar på dig. Stoppa vibrationerna och ge hunden en godbit så fort hundens uppmärksamhet dras till dig. En av fördelarna med att använda den vibrerande elektroniska kragen är att den kan användas i nästan alla omständigheter.

Experimentera med handsignaler.

Många människor lär sin hunds grundläggande lydnadskommandon genom att använda handgester. Varje beställning har en konventionell handsignal som de flesta hundtränare använder för att lära ut den, men du kan också göra din egen.

Istället för att ge ett strikt uttalat kommando börjar du med att se till att din hunds uppmärksamhet är fokuserad på dig och ger sedan handgesten. Hunden tränas sedan att lyda instruktionerna precis som alla andra hundar.

Använd dig av teckenspråk.

De flesta individer pratar med sina hundar för mer än bara grundläggande beställningar och lär sig av den återkommande sammanslutningen av ord och handlingar. Du kan prata med en döv hund på liknande sätt, förutom att du kan använda teckenspråk istället för att använda ord.

Många döva hundägare tycker att det är fördelaktigt att lära sig några enkla ord på amerikanskt teckenspråk och använda dem med sina husdjur dagligen. Du kan också göra dina tecken för att representera andra ord. Du och din hund bör kommunicera utan ansträngning så länge ni båda vet vad tecknet innebär.

Belöna positiva attityder

Även om många hundar gillar att få beröm från sina ägare, är detta verkligen inte fallet för döva hundar. Håll några små godsaker tillgängliga för att ge positiv förstärkning till din döva hund när den följer instruktionerna korrekt. Ickeverbal uppskattning, som att klappa eller klia i öronen, kan också vara fördelaktigt.

Du kan använda godsaker mer sällan när din hund har en bra förståelse för varje kommando. Se till att du minskar tillbaka på din hunds måltider under de första dagarna av träningen när du använder mycket godsaker.

Döva hundar ska hållas i koppel.

Vissa individer tycker om att ta med sina husdjur för promenader utan koppel. Det är tveksamt om detta är en smart idé i någon situation eller inte, men att låta din döva hund släppa kopplet i oinhägnade områden är aldrig en bra idé.

Även den bäst tränade hunden kan bli avstängd, och du kan inte bara använda ett kom-kommando eller en nödåterkallelse för att hålla en döv hund utom fara. Håll hunden i koppel för hans säkerhet.

Problem och korrekturläsningstekniker

En person som oväntat smeker en döv hund för att få deras uppmärksamhet kan överraska dem i början, speciellt om det händer medan de sover. När en hund blir skrämd kan den morra eller knäppa av skräck, liknande hur en person kan skrika om någon kryper upp bakom dem och överraskar dem.

Öva på att lätt klappa din hund på axeln och ryggen. Godis ska ges direkt efter beröringen. Försök att göra detta flera gånger under dagen, och din hund kommer snart att lära sig att beröring bakifrån betyder trevliga saker på väg att hända.

Många nya ägare av döva hundar gör misstaget att inte prata medan de ger ickeverbala kommandon. Bara för att hunden inte hör dig betyder det inte att du ska vara tyst; att ge en order tyst kan få ditt kroppsspråk att verka konstigt.

Fortsätt och säg kommandoorden medan du agerar för att säkerställa att de visuella kommandona kommer naturligt för dig och kommunicerar smidigt till din hund.