«

Dec 08

Topp tio hundträningstips

Träning ska vara roligt, givande och tillfredsställande för er båda. Oavsett om du och din valp eller hund lär sig en ny färdighet eller arbetar med grundläggande etikett, finns det några viktiga steg du bör inkludera i någon form av träning.

Var uppmärksam på din hund

Lär dig att vara uppmärksam på din hundkamrat. Tvinga inte din hund att säga hej till en annan hund, djur eller person om den verkar vara obekväm. Han uttrycker sitt missnöje i ett syfte, och det bör du respektera. Att tvinga fram problemet kan ofta leda till allvarligare problem i framtiden.

Var inte snål med din tillgivenhet.

De flesta individer är inte blyga för att uttrycka sitt missnöje med sina hundar, men de tenderar att förbise de positiva aspekterna. Stor blunder! När din hund gör rätt, se till att du belönar den med mycket uppmärksamhet. När han har varit en trevlig pojke, låt honom veta. Nu är det dags att skänka din uppmärksamhet och beundran på dem. Det är till och med acceptabelt att gå lite överbord.

Är han verkligen intresserad av det?

Det faktum att väskan säger “en godbit som alla hundar älskar” garanterar inte att din hund kommer att njuta av det. Vissa hundar är extremt kräsna med vad de äter, och hårda och knapriga mellanmål är vanligtvis mindre tilltalande för din hund än mjuka och sega godsaker. Håll utkik efter vad han gillar.

Berätta för honom exakt vad du vill att han ska göra.

Det är inget fel med att säga “nej” till din hund, såvida det inte är för att den inte ger honom tillräckligt med information. Istället för att säga “nej”, berätta för din hund vad du vill att han ska göra. Eftersom hundar inte generaliserar bra om din hund hoppar upp för att säga hej och du säger nej, kan han hoppa högre eller till vänster i rummet istället för till höger. Att be honom “sitta” kan vara ett bättre alternativ, och berätta exakt vad du vill att han ska göra för att minimera eventuell förvirring.

Behåll konsistens

Det är viktigt att inkludera så många familjemedlemmar som möjligt när du tränar din hund så att alla är på samma sida. Hur i hela friden ska din hund lära sig vad du vill om du säger “av” när han hoppar på soffan, och någon annan säger till honom “nedåt” medan någon annan låter honom hänga där uppe? Din framgång kommer att avgöras av din förmåga att upprätthålla konsekvens.

Var realistisk i dina förväntningar.

Det tar tid att ändra sitt beteende. Du måste ha realistiska förväntningar på att ändra din hunds beteende, och det är dags att ändra oönskade beteenden. Att skälla, gräva och hoppa är vanliga “naturliga” vovvevanor som tar längst tid att bemästra. Det skulle hjälpa om du också tänkte på hur länge din hund har utövat traditionen. Om du till exempel inte hade något emot att din hund hoppade upp på folk för att säga hej under de senaste sju åren och nu bestämmer dig för att du inte vill att han ska göra det längre, kommer det att ta mycket längre tid att vända på vanan än om du tog upp det när han var valp. Det är aldrig för sent att ändra ditt mönster; det tar bara lite längre tid för vissa personer.

Ignorera inte fördelarna med att mata högkvalitativ mat.

Ge din hund ett foder av hög kvalitet som har rätt mängd protein. Om din hund tillbringar större delen av sina dagar med att koppla av i din lägenhet, ge honom inte mat med ett proteininnehåll som skulle vara lämpligt för en hund som tillbringar dagen med att valla får. Pengarna du investerar i att tillhandahålla en högkvalitativ kost kommer nästan alltid att vara pengar du sparar på framtida veterinärutgifter. Rådgör alltid med din veterinär för att bestämma rätt diet för din hund.

Du får det du förstärker – inte alltid det du önskar

Om din hund gör något du inte gillar är det troligen något som har förstärkts tidigare. Det här är ett underbart exempel på när din hund ger dig en leksak och skäller på dig för att kasta den. Det är du som kastar leksaken. Din hund har nyligen upptäckt att skällande ger honom vad han vill ha. När du säger “nej” skäller han ännu högre. Snälla ge inte upp och kasta leksaken just nu! Varför? För du har visat honom att uthållighet lönar sig. Du kommer att ha en hund som skäller och skäller när den behöver något innan du inser det. Vad är lösningen? Innan du kastar sin leksak, ignorera hans skällande eller be honom göra något för dig (som “sitta”).

Mutor vs belöning: Vilket är bättre?

Mutor förknippas vanligtvis med att använda godsaker för att träna. Hundar, i verkligheten, gör det som fungerar. Varför inte använda godsaker för att locka dem att åstadkomma det du vill? Du kan också använda miljön som en källa till förstärkning. Varje möte du har med din hund är en möjlighet att lära honom något nytt, så om du inte aktivt lär din hund, använder du förmodligen inte mat särskilt ofta. Så varför fortsätter din hund att umgås? För att du berömmer honom, rör vid honom, spelar spel med honom och tar honom på promenader. Kom ihåg att behandlingen ska vara resultatet av beteendet, inte tvärtom.

Frihet

Låt din nya valp gradvis få självständighet i ditt hem. Många husdjursföräldrar gör misstaget att ge sin nya valp för mycket frihet för tidigt, vilket snabbt kan leda till husträning och skadliga tuggincidenter. Stäng dörrar till lediga rum och använd vid behov babygrindar för att dela av ytor i huset. När du inte aktivt kan övervaka din hund, håll honom fäst vid dig inne i huset och använd en låda eller ett säkert utrymme för en hund.

Ytterligare metoder för valpträning

En belöningsbaserad, positiv träningsmetodik är den bästa metoden för att lära en valp eller hund och den mest framgångsrika bland experttränare. En belöning kan vara många saker, men det viktigaste är att det måste vara något som en valp eller hund anser är värt att belönas.

Följande är några av de mest effektiva och mest använda hundträningsmetoderna:

Röstsignaler: Att lära en valp med din röst är den enklaste metoden. Tala alltid i en lugn men stark ton och ge specifika anvisningar om vad du vill ha. Sätt dig till exempel! Sedan, när han gör det ordentligt, belöna honom.
Handsignaler: Innan du introducerar handsignaler måste din valp eller hund ha en god förståelse för verbala order. Dessa kommandon är idealiska för långdistansträning och används ofta i agilityträning.
Klickträning: Du kan lära din valp att lyda dina kommandon med hjälp av en klicker. Ljudet är också distraherande, vilket tvingar honom att vara uppmärksam direkt. Klickljudet ska vara kopplat till en specifik aktivitet, som att lära sig att inte hoppa över dig själv eller andra. Belöna honom för att han fick det ordentligt första gången.
Att göra ett spel av att träna en valp eller hund kan vara underhållande för er båda. Du kan använda den här tekniken för att kasta en leksak eller någon annan sak. Belöna din valp eller hund med en godbit när han lämnar tillbaka den till dig.